Elven, Veven, Bygden

1 okt

Av Ida Rullestad

Det er kaldt når vi kommer til Ytre Arna denne tirsdagsmorgenen, solen sniker seg opp husvegger og kaster skygger over fortauene, men varmer ikke luften enda. I svingene ned mot Arna Næringspark står Sollaug Damminger og peker mot elven som var opphavet til at Ytre Arna ble en kulturell industrihovedstad. Lederen for Ytre Arna Historielag kaster et blikk utover fjorden:

– Her hadde de alt, sier hun.

Det var Peter Jebsen som startet det hele. I 1840 kom han fra England, og såg potensialet i Blindheimselven som renner gjennom Ytre Arna. Med utgangspunkt i denne bygget han opp virksomheter som baserte seg på vannkraft, og fikk satt i gang store produksjoner som resulterte i mange arbeidsplasser. Rundt disse vokste det fram et rikt kulturliv, og Ytre Arna ble pionerbygden utenfor Bergen. I dag er det lite ved selve stedet som vitner om den tidligere statusen som industrielt sentrum, men nedenfor den svingete veien ligger museet som styres av Historielaget, og her finnes spor fra andre tider.

Johannes Veseth kommer mot oss og hilser.

– Jeg hadde den tvilsomme ære å være stedets siste veverimester, smiler han vemodig, før han ler: – Den gang ante jeg ikke at vi ville ende opp på et museum!

Johannes begynte i Farge Arpatur i 1947. Allerede i 1948 byttet han over til Veveriet.

– Det var min svigerfar som var fargerimester på Arpatur, så å bytte var helt greit, smiler han. På Veveriet var Johannes Veveoperatør, men fikk etter hvert tilbudet om å bli Veveriformann på den betingelsen at han dro til Tekstilskolen i Norrköping. Og Johannes dro. I 1962 flytta han til den lille svenske byen og begynte å studere.

– Det var beinhardt, sier Johannes.

– Jeg begynte tidlig å jobbe systematisk. Jeg skrev ned alt som ble skrevet på tavlen og alt som ble sagt, og så pugget jeg. De andre dro ut på byen og tok seg et par øl om kveldene; jeg øvde og øvde. Jeg hadde ikke råd til noe annet.

Han smiler:

– Med fare for å høre ut som jeg skryter: jeg fullførte som tredje beste i klassen.

Da Johannes kom hjem til Norge, begynte han først som assistent og i 1965 ble han Veverimester. I 1970 kom fusjonen med Høie, og et nytt veveri ble satt i gang. Nå fikk de vevstoler fra Halden, Mosjøen, Mosby og flere andre steder. Totalt var det 120 maskiner, og på hele fabrikken var det 1200 arbeidere, under de respektive avdelingene ull, silke og bomull. Det var gode tilder for Arne Fabrikker. De solgte produkt av høy kvalitet til Forsvaret, hotell, sykehus og andre institusjoner over hele landet. Fabrikkene hadde tusentall av kunder, og det kunne stå 4 taxier utenfor fabrikkene, klare for å kjøre varene videre. De gode økonomiske tidene resulterte også i at Ytre Arna ble plattform for kulturliv og sosialt engasjement. Fagforeninger, musikklag, håndverkslag og andre foreninger fikk rom til å vokse.

– Folk hadde en enorm energi, sier Sollaug Damminger.

– Selv etter lange dager på fabrikken dro de ut om kvelden og var sammen med andre; hadde det kjekt.

På selve fabrikken jobbet mange ektepar, og Johannes mimrer til hvordan ektefeller møttes i forbifarten og vekslet ord som ”Barna er snart hjemme fra skolen” og ”Husk å sette på potetene”. Johannes ler:

– Og det var mange som også fant sin kommende kone eller mann her på fabrikken. Mange ektepar fikk sin start her.

Johannes tenker seg om, før han fortsetter:

– Jeg ansatte mest kvinner, ikke så mange menn. Menn har en tendens til å ville bytte arbeidssted og flytte på seg. Med kvinnene var det mer forutsigbart og stabilt. Og med tanke på den diskusjonen som går angående likelønn i dag, så må eg bare få si at jeg var tillitsmann her i 60-årene, og da fikk jeg gjennom forslaget om at kvinner og menn skulle tjene det samme. Det virket helt idiotisk at de som jobbet mest skulle tjene minst.

Den gamle Veverimesteren tar oss med bort til de to vevstolene som står i museet. Den ene er fra Berger og 1920-tallet, den andre stod opprinnelig i Arna og ble hentet tilbake fra Høie når museet skulle åpne. Johannes forklarer at det finnes mange former for veving; toskattsveving, diagonal veving, fiskebindsvev, ripsvev. Å veve handler om å finne et mønster å følge.

– Men ikke for slavisk, sier Johannes, og fortesetter:

– En gang hadde det skjedd en feil på produktene, en feil som kanskje låg i vevingsmønsteret. Da tok jeg med meg en prøve hjem, og nøstet tråd for tråd. En liten detalj var det som hadde gjort utslaget. Man må av og til tenke større enn mønsteret.

På siden av vevstolene henger det papirmateriale med mange hull. Dette hullsystemet fungerte som en slags logg over vevingen, og Arne Fabrikker var tidlig ute med dette.

– Kvaliteten på produktene var god, det var det fabrikken var kjent for, sier Sollaug.

På 1960-tallet kunne man begynne å se de tendensene som i dag gjør seg gjeldende i produksjonen av tekstiler: det er mindre lønnsomt å drive i Norge, og mer lønnsomt å drive i asiatiske land. Etter hvert som konkurransen fra øst ble mer markant, gikk det dårligere for Arne Fabrikker. I 1987, etter mange tøffe år, gikk Johannes ut av fabrikkene for siste gang. I 1989 stod vevstolene tomme. Johannes blir trist når han snakker om det.

– Årene før vi stengte var tunge, sier han.

Men minnene om bedre tider er sterke:

– Det var som så fint med fabrikkene, var at alle kunne få jobb. Det var rom for alle, sier Sollaug.

– Lønningene var ikke høye, og arbeidet var hardt. Jeg husker at det å gå gjennom fabrikken var en påkjenning i seg selv, lyden fra maskinene var skarp og hard. Men det miljøet som vokste fram, var unikt.

Da fabrikkene stengte, fikk mange av arbeiderne jobb på Toro-fabrikken i Arna. Gerald var en av disse, og han sier at arbeiderne fra fabrikkene fikk gode ord fra sin nye arbeidsgiver.

– Det var gode folk du sendte fra deg Johannes, sier han og nikker bort mot den gamle Veverimesteren:

– Det var fordi du var en god sjef.

– Det var godt å høre, sier Johannes.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: